Een ode aan alle ouders, pleegouders en bonusouders

Beste ouders, jullie verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

De afgelopen twee maanden waren voor een ieder van ons anders dan we gewend zijn. En ook de komende tijd zal toch anders verlopen dan een jaar geleden. Er zullen ouders zijn die de afgelopen tijd juist als heel prettig hebben ervaren. Meer quality time als gezin, alles op een wat rustiger tempo aanpakken, minder moeten, even geen kinderen brengen en halen naar sport/school/vriendjes.. Maar het heeft van veel ouders ook een hoop energie en geduld gevraagd. Thuiswerken en ondertussen je kind helpen met zijn huiswerk, ’s avonds overwerken omdat je je werk gewoonweg niet af krijgt, geen opa of oma die er even op uit gaat met de kinderen en geen inspiratie meer voor activiteiten die je met je kinderen kan doen.

Ik wil ook graag een ode brengen aan alle gescheiden ouders. Er zijn vaders en moeders die hun kind(eren) wegens gezondheidsredenen lange tijd niet fysiek hebben gezien. Het enige wat ze konden doen was videobellen met hun kind(eren). Wat moet dit soms zwaar zijn geweest. Juist in deze tijd wilde je jouw kind een knuffel kunnen geven. Voor sommige gescheiden ouders is communiceren met elkaar lastig. Juist op het gebied van communicatie werd er vaak meer van de ouders verwacht. Wat knap dat jullie hier je best voor hebben gedaan. Ook al ging het misschien niet altijd goed. Jullie hebben je best gedaan, in het belang van jullie kinderen.

Van ouders wordt verwacht dat ze octopussen zijn. Een ouder zijn die met kennis van zaken zowel psycholoog, orthopedagoog, entertainer, leerkracht, huishoudhulp, kok en een baken van troost zijn in deze dagen. Het is misschien ‘normaal’ geworden dat je als ouders zoveel moet kunnen. En we doen als ouders ons best om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Maar het lukt ook wel eens niet. En dat kan soms best even pijnlijk zijn. Maar beste ouder, mogen we nog falen? Het antwoord is JA. Iedere ouder faalt wel eens. Maar wanner je als ouders sorry durft te zeggen, om hulp durft te vragen als het even niet meer lukt en je voor je kinderen zorgt met een hart vol liefde dan is het oké. En dan leert je kind van jou dat je niet altijd perfect hoeft te zijn en dat falen ook bij het leven hoort.

Deze rare Corona tijd zorgt er denk ik voor dat we voor ons gevoel meer falen dan normaal. Plots hadden we onze kinderen dag en nacht thuis, was onze partner aan het thuiswerken en moesten we ervoor zorgen dat het leven ‘gewoon’ doorging.

Lieve ouder, pleegouder en bonus ouder JULLIE DOEN HET GOED!

Warme groet,

Team Tugra en haar omgangshuizen