Als scheidende ouders de belangen van het kind vergeten…

Een interview van Michelle de Vries:

Vanochtend reed ik voor mijn allereerste – ever– interview naar Arnhem toe. Nieuwsgierig naar mijn ontmoeting met Fadime Kumas, van Tugra Zorg & Welzijn. Fadime is al een jaar partner van mijn ‘Mies Magazine’; hét online platform voor de mens in een scheiding, waar ze geregeld content deelt over haar ervaringen van haar Omgangshuis.

Het Omgangshuis

Bij aankomst aan het grote flatgebouw word ik meer dan hartelijk ontvangen aan de deur van haar kantoor. Fadime is Turkse van oorsprong en draagt een felgekleurde hoofddoek die mooi rond haar stralende gezicht valt. Ik krijg een hartelijk welkom en binnen no-time zijn we in gesprek.

Halverwege de koffie neemt Fadime mij mee voor een tour door haar zorgcentrum: Tugra Zorg & Welzijn. Ze toont mij trots de huiselijke kamer waar ouders en kinderen opnieuw met elkaar verbinding trachten te maken: dit is dus haar omgangshuis. Een veilige plek waar kinderen onder begeleiding van een professional in alle rust, beetje bij beetje het (verloren) contact met een ouder kunnen beginnen te herstellen.

Dit is een proces dat bij ieder gezin weer anders verloopt. Een moeizaam of ingewikkeld proces, maar soms ook een proces dat makkelijker verloopt. Maatwerk bieden is daarom zo belangrijk, volgens Fadime.

Maatwerk

Geen enkele scheiding is de andere en voor haar staat voornamelijk het welzijn van de kinderen als een paal boven water! Alles draait om het belang van het kind, ongeacht de situatie tussen de ouders. ‘Geen makkelijke taak, want scheidende ouders zijn over het algemeen erg met de strijd tegen elkaar bezig en met hun eigen belangen’, vertelt Fadime. ‘In het geval van ontrouw, wordt het kind vaak zelfs als pion gebruikt en het liefst expres weggehouden van de schuldige ouder, als ‘bestraffing’ voor de ontrouw. Men is immers gekwetst, gekrenkt of verlaten en deze pay-back is dé manier om elkaar te raken’, zegt Fadime.

‘Mensen in scheiding vergeten maar al te vaak dat de ‘ouder-kind’ relatie een hele andere relatie is dan een ‘ouder-ouder’ relatie. Ouders die te maken hebben gehad met seksueel misbruik of mishandeling binnen de relatie, zijn vaak bang dat het kind misschien hetzelfde lot zal ondergaan en om die reden wordt het kind veelal expres weggehouden van een gewelddadige vader of moeder’. Fadime kijkt naar het gehele plaatje, maar richt zich eerst in het belang van het kind en daarna op de onderlinge problemen tussen de ouders. Rust en regelmaat is ontzettend belangrijk voor kinderen met gescheiden ouders.

Bijzondere verhalen

We drinken samen een cappuccino in het zorgrestaurant waar het personeel bestaat uit heel vriendelijke en soms wat verlegen mensen met een beperking. Aan één stuk door vertelt ze mij over haar ervaringen in het omgangshuis van Tugra. Hoe vaak ze versteld staat in welke mate ouders elkaar kapot willen maken of kwetsen, maar ook hoe bereidwillig sommige ouders zijn om wél het beste voor hun kinderen te doen. Hartverscheurende, maar ook verterende situaties maakt zij dagelijks mee. Onlangs was er nog een koppel dat zich zo goed liet begeleiden en waar beide (ex) partners zo beleefd waren naar elkaar, dat Fadime het op een dag niet kon laten te vragen of ze nog gevoelens voor elkaar hadden? Dit koppel bleek nog heel veel liefde met elkaar te delen, maar ze waren elkaar een beetje kwijtgeraakt. Met de juiste ondersteuning zijn ze er samen uitgekomen en vormen ze nu weer een hecht gezinnetje. Een van de succesverhalen van Het Omgangshuis van Tugra en met name van Fadime.

Prinses Beatrix

Als ik Fadime vraag naar welke vrouw ze opkijkt, begint haar gezicht te stralen en spontaan zegt ze: ‘Prinses Beatrix en mijn moeder’. ‘Wat is dat een prachtige vrouw, ze heeft zoveel meegemaakt en dat zie je allemaal terug in haar gezichtsrimpeltjes’, aldus Fadime die de liefde voor het Koninklijk Huis van haar moeder heeft meegekregen. Ook de moeder van Fadime was gek op Beatrix, een vrouw die immers in haar leven ongelooflijk veel heeft meegemaakt en zich altijd staande weet te houden. Een krachtige vrouw, maar ook een vrouw die barmhartig en familiegezind is. Kortom, haar grote voorbeelden en een mooie herinnering aan Fadime’s eigen moeder, die vorig jaar helaas overleed, maar Beatrix altijd op de voet volgde.

Over 10 jaar

Begin september vierde Fadime het 10-jarig jubileum van Tugra Zorg & Welzijn. Op de vraag waar Fadime zichzelf over tien jaar ziet, kreeg ik een kort en resoluut antwoord.

Ik hoop dan in iedere provincie minstens twee omgangshuizen te hebben opgezet in het belang van het kind.

Een mooie ambitie die haar zomaar zou kunnen gaan lukken want als ik één ding heel duidelijk gezien heb, is het dat Fadime een ongekende passie heeft voor haar vak en het willen helpen van de medemens. Een eigenschap die ze toeschrijft aan haar jeugd en hoe ze opgroeide. Haar opvoeding heeft haar de empathie gegeven die nodig is om dit beroep uit te oefenen.

Vrouw en baas zijn

Als laatste vroeg ik Fadime of haar vrouw-zijn haar helpt in het beroep dat ze uitoefent of juist in de weg staat? ‘Men denkt soms dat ze mij zo om het vingertje zullen winden, maar mijn inzet blijft in het belang van de kinderen en daar komt men ook snel genoeg achter!’

Bron: https://www.dewereldwijven.com/2018/09/24/als-scheidende-ouders-de-belangen-van-het-kind-vergeten